T’ai Chi Qigong als gezondheidsoefening voor lichaam en geest

T’ai Chi Qigong is een verzamelnaam voor Chinese gezondheidsoefeningen, die geschikt zijn voor iedereen, jong en oud. Ze bestaan uit een combinatie van eenvoudige, zachte bewegingen, ademhaling en intentie. De bewegingen trainen alle spieren, waarbij de geest tot rust komt.

Alle oefening is gericht op diepe ontspanning en bevordert de gezondheid van spieren en bindweefsel, botten en de interne organen. De bloed- en lymfecirculatie worden verbeterd en het immuunsysteem versterkt.

T’ai Chi Qigong als zelfzorg

Veel mensen die T’ai Chi Qigong les nemen ervaren veel stress en worden voortdurend overvraagd. Ze zijn op zoek naar andere manieren om in het leven te staan. Manieren waarbij er meer balans is tussen lichaam, geest en hart.

Als we (weer) een innerlijke verbinding beginnen te voelen met de behoeften van ons lichaam, dan ontstaat er een heel nieuw vermogen om op een warme manier van onszelf te gaan houden. We ervaren dat we verlangen naar zorgen voor onszelf, waardoor we meer aandacht krijgen voor onze gezondheid, ons eten, onze energie en de manier waarop we onze tijd indelen. Deze verbeterde zorg komt op spontane en natuurlijke manier tot stand, niet omdat het ‘moet’.

Ik leer je luisteren, want je lichaam heeft je iets te vertellen. Ik help je om je daarvan bewust te worden. Je krijgt vertrouwen in de wijsheid van je lichaam. Zo kan ook heling van oude pijn plaatsvinden.

T’ai Chi Qigong als meditatie of mindfulness training

De nadruk ligt in mijn lessen op het leren aandachtig te zijn. Waar spanning en ontspanning in jouw lichaam te voelen zijn, waar je fysieke grenzen en uitdagingen liggen en hoe daar zorgvuldig mee om te gaan.

T’ai Chi Qigong kun je zien als ‘meditatie in beweging’ of als ‘stilte in beweging’.

We trainen ons in heel gerichte aandacht. Door te leren ons bewust te worden van de voortdurende verandering van ons gevoel, concentratie en spierspanning, leren we over onszelf.

Wat de ademhaling betreft houd ik het simpel. Veel mensen zijn zich nauwelijks bewust van hun ademhaling. Ik leer je je te concentreren op je in- en uitademing, om op te merken of je snel of langzaam ademhaalt, en om ademhaling af te stemmen met de rustige bewegingen van de oefeningen. Dat is al een hele prestatie.

T’ai Chi Qigong als levenskunst 

Wat mij betreft is T’ai Chi Qigong bovenal een proces van persoonlijke ontwikkeling. De ervaring van de T’ai Chi Qigong beoefening leert je over jezelf, over anderen en over het leven.

Het gaat vooral om ‘leren te leren’. Wat je leert over jezelf is wellicht nog belangrijker dan de T’ai Chi Qigong bewegingen op de perfecte manier uit te voeren. Het hóe van het leren is wat vooral interessant is. Hoe ga je om met je energie, die telkens weer anders is; (soms heb je veel, soms weinig)? Voel je onrust opkomen bij het langzame tempo waarin de oefeningen worden gedaan en dan? Voel je frustratie als je de oefeningen weer vergeten bent of begin je gewoon weer opnieuw? Hoe is het met je zelfvertrouwen als je (meent) dat anderen de oefeningen ‘beter’ doen?

Je krijgt de kans om jezelf open te stellen, je inzicht te verdiepen, je grenzen te leren kennen en respecteren en ook om te groeien. Ook om je vrijer en meer ontspannen te laten voelen. Allemaal vanuit een gevoel van nieuwsgierigheid en verwondering over de continue verandering in onszelf: T’ai Chi Qigong beoefenen is een persoonlijke zoektocht waar nooit een einde aan komt. Dat maakt dat T’ai Chi Qigong voor mij Levenskunst is.