Het motto ‘Een Leven Lang Leren’ is mij op het lijf geschreven. Ik ben altijd een leergierig persoon geweest met veel interesses.

Naast mijn academische studies in de menswetenschappen en later nog korte opleidingen en talloze workshops, wilde ik ook het plezier van toneelspelen, dansen, filosofie en vreemde talen niet missen.

Gedurende mijn hele loopbaan werk ik aan het versterken van mens en organisatie in de rollen van opleider, trainer, coach, docent en adviseur. Ik heb mij ontwikkeld tot een veelzijdige professional met meer dan dertig jaar ervaring en opgebouwde expertise op het gebied van mens- en organisatieontwikkeling.

Ik steun daarbij op academische vakkennis op het gebied van Andragologie (veranderingskunde van de volwassen mens) (Radboud Universiteit Nijmegen/drs.) en van Human Resource Development/Management (Hogeschool Arnhem/Nijmegen/MA) en daarnaast op gedegen coachingskennis (diverse opleidingen) met brede ervaring.

Vanaf ongeveer 2013 ben ik als zelfstandig ondernemer gaan werken met de focus op leren en ontwikkelen in de Tweede Levenshelft.

Ergens tussen je 40-ste en 65-ste jaar, kom je vaak tot het besef dat je anders in het leven staat: meer onthecht, meer beschouwend, soms meer melancholisch. Je kijkt wat meer terug op wat is geweest en hebt tegelijkertijd nog ‘een tweede helft’ voor je liggen. Hoe wil je daar invulling aan gaan geven? Het is een vraag die op persoonlijk niveau, maar ook op maatschappelijk niveau met de stijgende levensverwachting, aandacht behoeft.

Het is ook een vraag met zowel een uiterlijke kant; nieuwe doelen stellen, nieuwe activiteiten oppakken, als met een innerlijke kant; wie wil ik (nog) zijn, wat wil ik straks nalaten en hoe verhoud ik me met dat wat ‘groter’ is dan ikzelf? Ik noem dat de spirituele kant.

In mijn eigen persoonlijke zoektocht naar deze vragen, maakte ik kennis met T’ai Chi Qigong. Inmiddels beoefen ik T’ai Chi Qigong alweer vele jaren. Deze prachtige bewegingskunst leert me veel over de wijsheid van het lichaam en biedt me tegelijkertijd een nieuw perspectief op het thema ‘leren en ontwikkelen’ in een nieuwe levensfase. ‘Learning by heart’ naast ‘learning by brain’: levenswijsheid naast kennis. Ik heb fantastische leraren in Nederland en de rest van de wereld, die me hierbij inspireren. Mijn dank gaat uit naar: Sifu Julian Webber, ‘Big Sister’ Grandmaster Laura Stone, Grandmaster Chungliang Al Huang, Master Wing Cheung, Master Wang Ning en Grandmaster William C.C. Chen.

Nu, in wat ik noem mijn ‘second career’ ben ik, naast leerling (altijd!) zelf ook leraar T’ai Chi Qigong met een eigen stijl en ‘kleur’ van ‘mijn’ T’ai Chi Qigong.

Ter verdieping hiervan bestudeer ik op dit moment ook de (klassieke) Chinese filosofie en poëzie, verdiep ik mij in traumatherapie en beoefen ik Chinese kalligrafie.

Heel graag wil ik mijn eigen ervaring en inspiratie doorgeven aan anderen in mijn lessen. Zo wil ik bijdragen aan gezondheid, welzijn en zingeving in onze samenleving. Voel je welkom!