Ouder Worden is Eigenlijk Best Vernieuwend. Inspiratie voor de Tweede Levenshelft

“Een mens maakt de stap naar de namiddag van het leven vanuit de vooronderstelling dat hij dat kan doen vanuit de waarheden en idealen die hem tot dusverre van dienst zijn geweest. Maar men komt de namiddag van het leven niet door op grond van het programma van de levensochtend; want wat ‘s ochtends geweldig was, is ’s middags haast niets, en wat ‘s ochtends als waar gold, blijkt ’s middags een leugen.” (Carl Gustav Jung).

Wanneer precies is niet te zeggen, het kan al rond je vijfenveertigste zijn of soms pas na je vijfenzestigste. Maar ergens dan, besef je: dit is mijn tweede levenshelft, de eerste is voorbij. Je gevoel zegt je dat je anders in het leven staat. Meer onthecht, meer beschouwend, weemoediger soms ook. Je lichaam verandert, je ambities, je verlangens en ook je innerlijke ruimte wordt anders. Er is een nieuwe balans nodig.

Hoe haal je het beste uit deze levensfase? Kun je juist nú ruimte maken voor je meest wezenlijke verlangens, voor het speelse en vrije in jezelf? Kun je het verschil ervaren tussen opgebouwde kennis in je leven en (je) levenswijsheid? En kan deze levenswijsheid ook een magisch omslagpunt zijn om dichter bij je bestemming, je essentie te komen?

Ouder worden is een dagelijks proces van bewustwording. Het is telkens opnieuw zoeken naar de juiste balans tussen lichaam en geest. Een ‘wijze’ ben je niet, maar word je door iedere dag te blijven leren en te oefenen.

Interactief, inspirerend en ter bezinning!