Herfst 2022 (2)

Overgave in de herfst: een overpeinzing

De herfst is de periode van loslaten van bladeren en vruchten in de natuur en van zuiveren en hervormen. Alles wordt passiever en richt zich meer naar binnen. Dieren gaan hamsteren, sappen uit planten trekken zich terug en ook wij mensen, mogen tot inkeer komen.

In de kern gaat het bij loslaten om overgave. Overgave aan de stroom van het leven. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kan je daarin leren?

Het gaat om het loslaten van allerlei zaken die hun beste tijd hebben gehad en jou niet meer dienen. Dat kunnen overtuigingen of gedragspatronen zijn waarvan je weet of vermoedt dat ze het zetten van een volgende stap in jouw groei in de weg staan. Door zo’n overtuiging of patroon te benoemen en vervolgens te besluiten om het te laten gaan omdat het jou niet meer dient, ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Het kan ook gaan om het loslaten van materiële zaken. Deze staan vaak ergens symbool voor en zijn verbonden met een bepaalde periode in je leven. Door heel bewust iets te kiezen en weg te doen ontstaat letterlijk ruimte, wat doorwerkt in figuurlijke zin.

Je kunt pas iets loslaten als je je er bewust mee hebt verbonden. Loslaten is nooit zomaar een ‘trucje’. Je kunt het loslaten ook niet forceren, je hart moet eraan toe zijn. Het is goed om te voelen of de tijd rijp is om iets los te laten. Loslaten is iets anders dan worstelen. Het gebeurt in het moment. Als de tijd rijp is, neem jij een bewust besluit en dan laat het jou los. Er is moed voor nodig om los te laten en je dan  over te geven aan het onbekende, aan de nieuwe ruimte die ontstaat, aan de leegte waarvan je nog niet precies weet wat het je brengt, waar het je brengt en hoe het eruit zal gaan zien. In die zin wordt er echt een stap gezet in het loslaten van controle vanuit de persoonlijkheid of het ego.

Dit mooie gedicht van Rumi kan wellicht ook jou inspireren.

Een Noodzakelijke Herfst

In ieder van ons is een voortdurende herfst
Onze bladeren vallen en worden
Weggeblazen over het water
Een kraai zit in de zwarte takken
En praat over wat verdwenen is.
Dan keert jouw edelmoedigheid terug:
Lente, water, intelligentie, de geur van
Hyacint en roos en cipres.

 Er groeit weinig op getande rots.
Wees grond
Wees verbrokkeld,
Dan zullen de wilde bloemen opkomen
waar jij bent.
Al teveel jaren ben je rotsachtig geweest.
Probeer iets anders.
Geef je over.

– Rumi –  (Middeleeuws mysticus, filosoof en dichter)

Herfst 2022 (1)

T’ai Chi Qigong in de herfst

Binnen de Chinese gezondheidsleer is eeuwen geleden een stroming ontstaan die de 5 elementen (aarde, metaal, water, hout en vuur) gebruikt om ziekte en gezondheid te verklaren. De behandeling van ziekten is gebaseerd op het harmoniseren van de processen binnen de vijf opeenvolgende fasen.

Elk element heeft een eigen functie maar ze kunnen niet los van elkaar gezien worden. De 5 elementen zijn een cyclus, zoals de seizoenen en dag en nacht een cyclus zijn. De 5 elementen voeden elkaar: hout zorgt voor brandstof voor vuur, vuur geeft voeding aan aarde met zijn as, de aarde steunt het metaal, mineralen voeden het water en water bevochtigt het hout. Dit wordt de voedende of ‘moeder-kind’ cyclus genoemd.

De vijf elementen hangen niet alleen samen met seizoenen, maar ook met specifieke organen, met kleuren, emoties, geluiden en geuren.

In de herfst ligt de focus op de energie van m.n. de longen en de dikke darm.

De longen halen energie uit de lucht in het lichaam. Ze halen daarmee ‘zuivere’ en ‘heldere’ energie naar binnen (denk aan een wandeling door de frisse herfstlucht). De dikke darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is. Zo wordt ook op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. Deze twee bewegingen; loslaten van het niet- meer nodige, en binnenhalen van het zuivere en waardevolle moeten steeds met elkaar samenwerken om optimaal te functioneren. Het loslaten maakt ruimte voor iets nieuws.

Daarom doen we in de herfstperiode veel qigong oefeningen, die de longenergie versterken. De zachte bewegingen in de oefeningen helpen om ruimte te maken in het longgebied, de longpunten te masseren en een diepe ademhaling op gang te brengen. De oefeningen zijn eenvoudig, maar diepwerkend.

Muziek bij de oefeningen bevordert de ontspanning, zodat we zowel fysiek als mentaal kunnen ‘loslaten’ en spontaniteit laten ontstaan. Op die manier proberen we zoveel mogelijk ‘moeiteloosheid’ in onze oefening te brengen.

Lente 2022

Chinese kalligrafie

Meester Wang Ning is kalligraaf en Chinese stempelmaker, T’ai Chi leraar en filosoof. Een bevlogen en humoristisch mens. Ik voel me bevoorrecht van hem Chinese kalligrafie te mogen leren.

Kalligrafie beoefenen is voor mij als T’ai Chi Qigong beoefenen: met aandacht, intentie en zachte beweging schrijven. Het Chinese karakterschrift leren kennen, de poëzie van de woorden, tijd nemen om de inkt te maken, het rijstpapier voorzichtig te vouwen, en langzaam, telkens weer opnieuw proberen de sierlijke karakters met zachte penseelstreken te oefenen: dit is wat ik ‘meditatie in de praktijk’ noem.

Bekijk hier hoe meester Wang Ning aan het werk is.